2013. február 06. szerda komment
TAT vagyis Tompa Agyúak Társasága - a 3 legjobb ébresztő növény

TAT vagyis Tompa Agyúak Társasága - a 3 legjobb ébresztő növény

Beléptem közéjük ismét. Ma reggeli csíkszem állapotom alapvetően nem gond, mindig azzal nyugtatom magam, hogyha egyszer gyerekem lesz, a kialvatlanság úgyis olyan mértékeket ölt majd, hogy visszasírom a régi szép ügynökségi időket, amikor éjt-nappallá téve tenderanyagokon dolgoztam, vagy éppen csak egy koktéllap külcsínt próbáltam meg rendbe tenni. Hiába, szép is ez a reklámszakma, ami amúgy kicsit sem az eredeti szakmám, csak éppen belecsöppentem most már jó sok évvel ezelőtt. Benne is ragadtam és megállapítottam, hogy többnyire a kávé az, ami a túlélést jelenti egy ilyen közegben, ahol mindenki maximum fordulaton pörög, és ahol folyamatosan nyomkodják rajtad az "Ötlet, Ötlet,Ötlet" gombot. A gombot persze akkor is megnyomják, amikor kimerült az elem, és te éppen azt sem tudod, fiú vagy-e, vagy lány. Tompa aggyal bámulod a világot magad körül és arra gondolsz, vajon hol rontottad el ennyire, hogy már egy békés szerda délelőtt is azt érzed, kifacsarták az életenergiáidat. Pontosabban hagytad, hogy kifacsarjanak. Ezt azért sose feledjük el: mindenki maga választja ezt az életmódot. Ki gyávaságból, ki azért, mert nem tud jobbat, ki meg azért, mert azt hiszi, ez a normális.

Ez a post tehát a Tompa Agyúak Társaságának íródott, mert azt ugye mindenki tudja, hogy kávén életben maradni nem a legszerencsésebb dolog. Egyrészt az évekig fennálló kávéfogyasztástól tényleg elszíneződik a fogatok és a szátok is  jó büdös lesz, másrészt vannak sokkal hatékonyabb energetizáló italok, amik még ahhoz is hozzájárulnak, hogy felpörögve bár, de egészségesen, és legfőképpen tiszta fejjel és nyugodtan éljétek meg a mindennapokat. Következzenek tehát Ők, az én dobogós életenergiafokozóim. A városi lét nélkülözhetetlen vitalizáló növényei.

1. Mate Tea - a brazil szappanoperák kedvenc itala. Őszintén én életemben először talán a gimis koromban népszerű Vadangyal című sorozat epizódjaiban hallottam erről a férfinévvel ellátott italról. Ott mindig mindenki Mátézott. Tudom, meglehetősen kínos ez a sorozatinfó, dehát mindenkinek az életében vannak fekete foltok. Így Vadangyal ide, vagy oda, de a Maté tea tényleg megmaradt a fejemben, mint a legjobb életben tartó, már csak azért is, mert helyi szokások szerint fa kübliből fogyasztják egy szívószál - szerű képződménnyel.

shutterstock_27672532.jpg

Infoként elárulom: a Yerba Mate teacserje Dél-Amerikában őshonos. Több ezer éve használják már a népgyógyászatban élénkítő teafűként. Európa a jezsuita misszionáriusok közvetítésével - Amerika felfedezése után - találkozott először a mateával. Innen erednek a matea további elnevezései is: jezsuita tea, misszió tea. A misszionáriusok megfigyelték, hogy a guarani indiánok rendkívül sokat fogyasztanak e növény főzetéből. Különleges, semmihez sem hasonlítható aromája, kiemelkedő élénkítő hatása van. A "Mátéteát", helyesen Mate-t hidegen áztatva is lehet fogyasztani. Bár élénkít, de fennmarad a szervezetben az egyensúlyi állapot. Csökkenti a fáradtságérzést, beállítja az alvási ciklust, és csökkenti a vérnyomást. Több klinikai tesztben kiemelik antioxidáns hatását, a központi idegrendszerre gyakorolt pozitív befolyását. A candida diéta alappilléreként tartják számon, segít a kor legyőzésében. 


2. Guarana  - én csak úgy hívom, hogy szemgolyó növény. nagyon jó italporokat találni a bioboltok polcain, ajánlom azoknak, akik szeretik a mellékízeket. Nem olyan élmény, mint kávét szürcsölni, cserébe hosszabb lesz az élet és kipattan még a másnapos szempár is. Dél-Amerikában honos a gyógynövény és az indiánok ősidők óta fogyasztják.

Guarana.jpg


3. Gingko Biloba - a páfrányfenyő. Tabletta formájában ajánlott leginkább használni, én vizsgaidőszakban próbáltam, mert állítólag javítja a koncentrálóképességet és a memóriát is. Mindezekkel együtt még depresszió ellen is javasolt...Végülis ha belegondolok, diplomám is lett anno, és még jókedvűen is csináltam végig a seggelős időszakokat.  Egyértelmű jel, hogy vissza kell térnem a mindennapi használatára.

shutterstock_96280997.jpg

Remélem mindenkinek hamarosan sikerül felébrednie így a déli órákhoz közeledvén.:)

fotó: shutterstock

Kommentek