2012. december 04. kedd komment
Legzöldebb városok - sárga csillag helyett zöldet a népnek - Vol 1.

Legzöldebb városok - sárga csillag helyett zöldet a népnek - Vol 1.

El lehet innen menni. Oké, de mi van, ha én már nem akarok? Mi van, ha szeretném az életemet úgy leélni, hogy amennyit csak lehet utazunk Szaszával és felfedezzük a világ csodáit, de azért nem kell kihagynunk az életünkből azt az élményt, amit a Túró Rudi közös ismerete, a magyar retro hangulata, a cinkos összekacsintások egy ezer éves cimborával, vagy amit egy általános iskolai osztálytársra rácsodálkozás jelenthet egy metró megállóból kifelé sétálva. Mi van, ha én nem egy másik országban akarom olvasgatni a legszebb magyar verseket? Mi van akkor, ha szeretem a természetben eltöltött órákat, perceket, de ugyanakkor szeretem a város nyújtotta kényelmet és lehetőségeket? Mi van, ha azt mondom, az egész világhoz képest Budapest igenis egy élhető hely, hiszen nincsenek az utcán több tízmillióan, nem kell belehalni a tömegnyomorba. Mi van, ha azt mondom, ez a város ugyan szmogos, meg vannak itt gondok az emberek fejében, valóban van egy stresszfaktor, ami szétzúzni igyekszik mindannyiunk jókedvét és hangulatát, DE. Nem biztos, hogy nem lehet rajta változtatni és  az meg egyáltalán nem biztos, hogy nem lehet példákat találni arra, hogyan lehetne a városi létet harmonikusabbá és zöldebbé tenni.  A világ lehet másmilyen is, mert mindig lesznek újítók, forradalmárok és különc emberek, akik nem a kitaposott úton haladnak majd. Hanem fogják magukat és egy, vagy 100 csapásra új utat törnek maguknak és követőiknek az előítélet dzsungelében. Sosem könnyű úttörőnek lenni. De mivel vannak emberek, akikben van elég akarat és valamilyen mélyről jövő igény ehhez, emiatt ez mindig jelen lesz a golyóbis életében, egészen addig, amíg emberi faj létezik. És amíg jelen vagyunk, és lélegzünk, én hiszek abban, hogy másként is lehet. Például úgy, ahogy a világ legzöldebbnek nevezett városaiban ezt teszik. Következzenek a best of green city projektek.

Kritériumok

Mit vizsgálnak pl. a híres neves brit tudósok, amikor egy várost zöldnek ítélnek? Az energiaforrásokat, a fogyasztási  és károsanyag-kibocsátás, valamint a közlekedési lehetőségeket és szokásokat. A rendelkezésre álló nyilvános parkok, zöld munkahelyek és fenntartható épületek számát, valamint a városszerte jellemzően megjelenő újrahasznosítás mértékét. Ennyit a fejtágításról, most következzenek a városok.

BOGOTA, KOLUMBIA - a zöld boldogság városa

Képernyőfotó 2012-12-04 - 10.36.19.jpg

Hát Kolumbia nemcsak Pablo Escobarról híres? Talált, süllyedt. A világ egyik leghíresebb drogbárójának története mellett (amit egyébként érdemes elolvasni Marquez letehetetlen regényében, az Egy emberrablás történetében) lassan, de biztosan megjelent a zöld boldogság, mint fogalom.  És nem, nem a marihuanáról beszélek. 1998-ban ugyanis polgármesterré választották Enrique Peñalosa-t, aki egy egészen egyedi megoldást választott a társadalmi problémák enyhítésére. Boldoggá kell tenni az embereket, és ne azzal legyenek elfoglalva, hogy szegények. Az új városvezetés, a tervezett nagy útépítések helyett újjászervezte a nem kicsit kaotikus tömegközlekedést, korlátozta a gépkocsi használatot, nagyívű közterületi fejlesztésekbe, kulturális, és oktatásfejlesztésbe fogott. A városfejlesztés elsődleges célja, a város lakosságának 70%-át kitevő szegény réteg felzárkóztatása volt. Az eredmények már néhány év múltán is látványosak voltak. Lényegesen csökkent a bűnözés, jelentősen mérséklődött a környezetszennyezés. A kulturális és oktatás fejlesztések hatására sokat javult az iskolázottság, aminek jelentős gazdaságfejlesztő hatása volt, és van. A burjánzó nyomortelepek közt, a város nyugati és déli részein, gyalogos és kerékpáros sétányokat, alamedákat építtetett a városvezetés. A sétányok célja a nyomortelepek összekötése az új oktatási, kulturális és szabadidős létesítményekkel. Az alamedák rendkívül népszerűek lettek, a nyomortelepek igazi közösségi központokká váltak. Peñalosa szerint a bringaút egy szimbólum, ami azt jelenti, hogy egy állampolgár 30 dolláros bicajjal is ugyanolyan értékes, mint egy 30.000 dolláros gépjárművel. Így minden vasárnap a legforgalmasabb főutak egyike lezárásra kerül és indulhat a séta és a bringázás.  Eredmény: 30%-kal kevesebb dugó és 40%-kal kevesebb gyilkosság. Állítólag ez maga a zöld boldogság. Mi mást mondhatnék erre? Szeretünk Enrique.

FREIBURG, NÉMETORSZÁG - rend, fegyelem, szimmetria

Képernyőfotó 2012-12-04 - 10.23.47.jpgBár engem halálra idegesít a németek precizitása és nyelvük dallamossága sem melengeti a szívemet, ettől még el kell ismerni:  tényleg tudnak valamit. Freiburgban szinte mindenki bringával jár, egyes kerületeiben a háztetők több mint 50%-a napelem burkolatot kapott, biomassza üzemek és passzív házak sokasága jellemzi, így a katolikus papneveldéjéről ismert XII. századi német falucska mindössze két évtized alatt haladó, XXI. századi várossá alakult át, amelyet a világ első öko-településeként emlegetnek. A 200.000-es közösségben dúl egyfajta ökotópia, miközben mindvégig ügyelnek a hagyományok megtartására is. A közel nyolcszáz éves Münster Dom  mellett a régi piactéren minden nap kaphatunk helyben termelt és biozöldségeket, ezüst ékszereket vagy akár frissen szedett  gyógynövényeket. 

 

 

BARCELONA, SPANYOLORSZÁG - Gaudis zöld - lét

Képernyőfotó 2012-12-04 - 10.29.20.jpg
Freddy Mercury 1987-ben már megénekelte Barcelona dalát, úgy jött ki a hang a torkán, hogy én azóta is nyekkenek, ha csak meghallom. Pedig a Queen állítólag már egyáltalán nem trendi, de kit érdekel, maradandót alkotott Freddy is, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a színes-szagos spanyol város is.  Bár a zöldülő várostervezés, az öko és a design találkozása 1859 óta alakul, azért az olimpiai játékok dobtak nagyot ezen a zöld lendületen: a városban alapvető cél a környezetbarát tömegközlekedés megoldása, nemcsak városon belül, de városon kívül, az agglomerációban is. Barcelona híres újrahasznosítási kezdeményezéseiről is, színkódolt rekeszekkel van tele az egész város így már 2006-ra elérték, hogy a város összes hulladékának több mint 1/3-a újrahasznosításra került. Olé és te quiero Barcelona:)

MELBOURNE, AUSZTRÁLIA - zöld kenguruk földjén

Képernyőfotó 2012-12-04 - 10.31.16.jpg

A messzi kenguruföldön minden alakul,  folyamatosan fejlődik,  minden sarkon épül egy iskola, egy lakóház, egy egység, ami a jövő nemzedékének szól, ahol zöld gondolkodásban kb. 50 évvel előttünk járnak. Itt található Melbourne,   ami a világ legzöldebbjei között található. A város 2006-2007-es időszakban 3.7 millió tonna CO2-ot takarított meg. Mindez egyenértékű 18 millió ausztrál dollár költségcsökkenéssel:).  (vagyis ha zöld vagy, spórolni is tudsz, erről miért is is felejtkezünk mindig el?)  Melbourne  már több mint két évtizede hoz környezet- és klímabarát intézkedéseket, mindamellett, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban is jeleskedik. Legnagyobb erénye, hogy a kitűzött célokat nem csak előírja, hanem a megvalósítás mellett túl is teljesíti és mindezt a politikai elit változásától függetlenül (hiszen Melbourne 1999 óta már 3 polgármestert is megélt). A város 1999-ben kitűzte maga elé, hogy 2010-re 30%-kal csökkenti emisszióját. amelyből 2005-re már 26%-ot teljesített. Ennek tükrében megemelte az elérni kívánó értéket 50%-ra, sőt, ezen felül 2020-ra a város teljesen szén-dioxid semlegessé kíván válni. Mindennek eléréséhez a városi tanács rengeteg klímabarát programot dolgozott ki beleértve több mint 110 km bicikliút megépítését, a CitySwitchGreen Office-t, a zöld tető programot, a deli félteke legnagyobb napenergia parkjának a megépítését, energia csökkentési előírásokat, valamint vízmegtakarítási intézkedéseket.

Hosszúra sikeredett postomat most akkor befejezem, de fogok még írni zöld városokról, mert amiket most felsoroltam, azok a top 10-ből még nem a dobogósak. Pont ezért is választottam őket. Búcsúzóul csak egy kérdés: Tisztelt városfejlesztés és polgármester urak, na meg a sok nagyon okos parlamenti képviselő: a sárga csillag témáját nem lehetne lassan zöld csillagra cserélni és olyan dolgokkal foglalkozni, ami előre visz, nem pedig megrekeszt? Én ezt szeretném kérni a Jézuskától idén karácsonyra. Ha lehet.

 

 

 

Kommentek