2012. november 26. hétfő komment
Köhögőgörcsből röhögőgörcs - gyömbérital megfázásra, köhögésre

Köhögőgörcsből röhögőgörcs - gyömbérital megfázásra, köhögésre

A péklapát mostanában a kedvenc gondolati fegyverem lett. Aranyos kislány nagyon okosan megkérdezi valamelyik Arany Disznó díjat érdemlő reklámban, hogy mit kell mondani amikor valaki köhög, mert azt már tudja, hogy a Hapci - ra egészséget illik kívánni, és amikor elhangzik a  nagyon kulturált európai anyuka  "Robitussin" válasza, na akkor jön a gondolati fegyverem, a péklapát, és beindult fantáziámban azonnal kap is az arcába egyet. Ez történik akkor is, amikor a gombás fertőzésekről kezd el beszélni, általában vacsoraidő közben, egy szintén nagyon kulturáltnak tűnő 35 év körüli nőszemély, vagy amikor a nem kicsit túlsúlyos Szulák Andrea a tökéletes emésztésről próbál meggyőzni néhány trendi joghurtkultúra segítségével. A gondolati válaszom mindig ugyanaz: Muhahaha és a péklapát lesújt. Persze csak a fejemben.

Na de mielőtt mindenkinek az arcába tolnék egy péklapátot, inkább újra felveszem a kesztyűt a meghűléses megbetegedések ellen.  Mindenki tudja, látja: mostanában megint dúl a köhögős, orrfolyós, nyákos, megfázós időszak. Ez van. Beköszöntött a csontig kúszó nedves, hideg idő és a domino elvet követve elindult és sorkatonai szolgálatot teljesít. Anyukám, Szasza, barátok. Egyelőre csak a jóga órákon nem találkoztam orrhangú delikvensekkel, így gondoltam megosztom veletek egy remek házi főzet receptjét, mely méltó ellenfél itt az urbán létben a vírusok és bacilusok ellen, ha már az orrunk, torkunk és egyéb felső légúti részeink áldozatul estek volna a támadásaiknak.

Gyömbérital fájós torokra és köhögésre

A gyömbér nemcsak fűszernövény, hanem gyógynövény is. A hatóanyagok koncentrációja közvetlenül a kéreg alatt a legmagasabb, ezért vagy csak nagyon vékony szabad meghámozni, vagy az is elég, ha csak jó alaposan megmossuk és megdörzsöljük. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. A gyömbérital hatására szervezetünk belső tüze felélénkül, felmelegít és verejtékezésre késztet, így kiizzadhatjuk magunkból a méreganyagokat és esélyt adhatunk a nyáktestület feloszlatására. A következő gyömbéres varázsfőzetet 2-3 napig javasolt fogyasztani akkor, ha ránk tört volna a megfázásos kriplibetegség.

shutterstock_117361723.jpgHozzávalók

115 gr friss gyömbérgyökér

600ml/ 2 és fél bögre víz

1 citrom leve és héja (kisebb darabokban lehámozva)

1 csipet cayenne bors

1. Vágjátok fel a gyömbérgyökeret vékony szeletekre anélkül, hogy meghámoznátok.

2. Tegyétek egy lábaskába a citrom héjával és cayenne borssal együtt.

3. Fedjétek le és kis lángon pároljátok össze kb. 20 percig.

4. Vegyétek le a tűzhelyről és a legvégén adjátok hozzá a kicsavart citrom levét.

5. Igyátok ezt kis csészénként tetszés szerint mézzel ízesítve.


Amit egyébként még tehettek magatokért ilyen nyúlós, folyós, hidegséges időben: kerüljétek a tejtermékek fogyasztását, mert az sajnos önmagában nyákosít. Úgy képzeljétek el, hogyha eddig nem értettétek, hogy megfázás esetén honnan jöhet ki belőletek egy 100-as papírzsepi néhány nap alatti eltüntetésére elegendő orrváladék, hát itt a válasz, részben legalábbis: a tejtermékek szinte kötelező utóhatása az, hogy a szerveinket finom nyákkal borítják be. Így megfázás esetén nem a legjobb sajthalmokat és mézes tejet iszogatni, vagy 5 centi vastagon vajjal megkenni a fokhagymás pirítóst.

Próbáljátok ki bátran és energiával teli hetet Nektek november utolsó hetére:)

 

 

Kommentek