2012. november 06. kedd komment
Gyomorbarát helyek a városban  - 1. rész

Gyomorbarát helyek a városban - 1. rész

Egészségesen étkezni igencsak kihívás a nagyvárosi létben. Az ugyanis egy dolog, hogy esetlegesen elszánjuk magunkat  arra, mostantól a hagyományos fehér cukrot kerüljük, nem eszünk élesztős kenyeret, vagy csak a húst hagyjuk el az étrendünkből. Tesszük ezt  azért, mert betegek vagyunk, vagy csak azért, mert fogyni akarunk, vagy szimplán csak azért, mert rajongásig szeretjük a testünket és a legjobbat akarjuk adni neki. Na ez utóbbiból van szerintem a legkevesebb. Ennél már csak azoknál a helyeknél van kevesebb a városban, ahova be lehet ülni és lehet kajálni egy olyan igazán egészségeset, ami még finom is és még jól is lakunk vele. Komolyan mondom nagyítóval kell keresgélni azokat a vendéglátó egységeket, ahol  találhat ennivalót magának inzulin problémás, tej- vagy lisztérzékeny, de ha mindez nincs, csak egy szimpla fogyókúráról beszélgetünk éppen, az is nehezített eset.

Nem beszélve arról, hogy nemcsak a vendéglátóhelyek kínálatával, de felebarátaink ki vagy ki nem mondott, csak a homlokon villogó véleményével is meg kell küzdenie egy olyan embernek, aki elindult az egészségesebb életmód rögös útján. Én azt látom ugyanis, hogy bár 2012-ben vagyunk, de az ítélkezés még mindig olyan méreteket ölt, mint a középkorban, annyi különbséggel, hogy éppen máglyára már nem vetnek azért, mert éppen diétázni akarsz, vagy kényszerülsz. NA de mielőtt teljesen belefeledkezem és én magam is ítélkezem a tudatlanság miatt hülledező embertömegről, inkább belekezdek azoknak a helyeknek az összegyűjtésébe, ahol  van választék,  van baromi jó hangulat és alkalomadtán még pálinkás jóreggelt is.:) Mert véleményem szerint az arany középút tényleg nem hülyeség, aki rátalál, annak néha-néha bármi, ami hivatalosan rosszat tesz, beleférhet. Akkor következzenek a helyek:

SZENDZSÓ - II. kerület, Frankel Leó utca 4.

Két, Zsolt nevű örök vidám fickó kitalálta, hogy csinál magának egy kis helyet a Frankel Leó úton, ahol olyan hangulatot teremtenek jelenlétükkel, hogy valójában és teljesen őszintén az sem nagyon érdekelne, ha nem kérhetném a kávémat szójatejjel, ha nem lennének ételallergiásoknak ebéd menük és társai. Ez a kis kávézó szombat reggeleink fénypontja. Van itt minden, ami nyalánkság és kézműves termék: csoki, szörp, lekvár, süti. Omlettek millió feltéttel, helyben sült kenyér kíséretével. És a legjobb az egészben, hogy Zsolték iszonyú jó fejek, miattuk még a pálinkás jóreggelt is számításba jöhet. Abszolút csillagos ötös kis hely.

zsolték

VILLA BAGATELLE  - XII. kerület, Németvölgyi út 17.

A sznobok paradicsoma. De mindenképpen érdemes ezen néha túltenni magunkat és beülni alkalomadtán megkóstolni Quiche reggelijüket, kovásszal készült, saját pékségben sütött kenyereiket, ahol a tehéntej mellett  simán van millió választék a könnyen megemészthető növényi italokból és ha még a nap is süt, akkor úgy érzed magad a teraszon lila pokrócba bugyoláltan, mint egy sütkérező gyíkocska. Ebben az értelemben a "GYÍK VAGY" kifejezés mindenképpen pozitív is lehet. Kár, hogy a fogadó részen található bazi nagy lila csillár annyira giccsesre sikeredett, dehát mit várunk egy ex night clubból kialakított bisztrótól, ugye....

Kaja 2

GOVINDA  - V. kerület, Vigyázó Ferenc utca 4.

A vegetáriánusok fellélegezhettek, amikor az első Govinda megnyitott Budapesten. És itt főként az V. kerület, Vigyázó Ferenc utcai rezidenciára gondolok, ahol minden nap annyira finom és bőséges kínálatból lehet választani, hogy simán függővé válhat tőlük még az is, aki nem is vega, csak szeret jókat, finomakat és bőségesen nagy adagokat enni. A hangulat már önmagában más, mint bármelyik budapesti helyen: indiai zene, füstölő illat, ájurvédikus menü, friss chutney kínálat mindennap, meleg puri azoknak, akik nem akarnak élesztős lepénykenyeret enni, isteni gyömbéres vagy rózsavizes limonádé öblítés gyanánt és egy csomó csomó finomság, amit máshol tényleg nem lehet kapni. Én majdnem mindennap ott ebédelek, mert klasszikus tálcás kiszolgálás van, csak épp sokkal gyorsabban halad, mint egy rántásos főzelékekkel teli kifőzdében. Aminek az az oka, hogy nincsenek azért annyira sokan, akik ismerik, tudják, hogy a Govinda az mi is tulajdonképpen.

kaja3 - 11.29.07

Egyik ebédem során egyébként szem és fültanúja voltam ott a következő jelenetnek: "..nézést kérem, húsétel az nincsen? - Nem kérem, ez egy vegetáriánus étterem. - Jó, nem ezt kérdeztem, hanem azt, hogy húsétel az nincsen?"

Mit is mondhatunk erre? Boldogok a lelki szegények. Nektek meg egészségetekre!!

PS: Jó helyek felkutatása folyt.köv. még a jövőben.:)

Kommentek