2012. október 20. szombat komment
Gyógyító Bazsalikom I. - engedd el a görcsöket!

Gyógyító Bazsalikom I. - engedd el a görcsöket!

ke_pernyo_foto_2012-10-19_19_46_07_1350668961.png_629x624

Imádom a friss bazsalikomot. Imádom a zöld leveleket megdörzsölni, imádom hogyha vásárolok egy növénykét, az autókámat belengi az illata. Megnyugtat és mosolyra késztet. És ezt már az ókorban is tudták, nemcsoda, hogy génjeinkbe ivódott ez a zöld levélcsoda.

A Bazsalikom királynő a gyógynövények között. Már az ősi indiai és iráni kultúrákban is minden bajok gyógyírjának tartották. Ha hiszitek, ha nem az olasz konyha alap fűszere görcsoldó hatású. Menstruációs görcs, izom görcs, vagy akár lelki görcs esetén. Görcsösen ragaszkodsz valamihez? Szagolj bazsalikomot és mondd ki: elengedem, ami már nem hozzám tartozik.

Mégha hülyének is nézhetünk kívülről egy bazsalikom szagoló, magában beszélő embert, az biztos, hogy a hangosan kimondott dolgok néha valóban életre kelnek. (És itt most nem arra gondolok, amikor K. Zoli haverom egy meleg nyári augusztusban, kis Fiat Pandában 4 másik ember mellett bepréselődve azt mondja hangosan: "Fingani fogok" és meg is teszi. Hanem arra, hogy néha ki kell mondanunk hangosan azt: MI magunk mit szándékozunk tenni azért, hogy az életünk jobb legyen. Ezzel sürgetjük, hogy megérjen a cselekvésre az idő. Egyszercsak.)

A bazsalikom illata elképesztően jól oldja a stresszt így ha tehetitek, vásároljatok belőle otthonra a fűszer kiszerelés mellé valódi bazsalikom illóolajat. (pl. Panarom aromatreápiás termékek - nagyon jó minőségű és magas hatóanyagú illoolajat találtok náluk, itt: www.panarom.hu )

Le is írom röviden, hogy mennyi mindenre jó a friss növény és illóollaja:

1.Tegyünk 6-7 bazsalikomlevelet egy mozsárba és zúzzuk szét. Keverjük el a pépet 1 teáskanál mézzel. Reggel éhgyomorra ezzel a pasztával erősítsük az immunrendszerünket, mert ez még magas vérnyomás ellen is jó!

 

2.Forraljunk fel egy maréknyi bazsalikomot 4 csésze vízzel. Szűrjük le a vizet és azt kortyolgassuk el, melegen. Tökéletes torokfájásra, gyomor bántalmakra és érzékeink megnyugtatására is. Legjobb az este is gyorsan pörgő gondolatok ellen.

 

4.Édes és csodálatosan illatos bazsalikom illóolaj nagyon jó a különböző gyulladásos állapotokra, mint például ízületi fájdalmak és a gyomorégés. 

5. Élesíti az elmét és erősíti az idegrendszert.

 

5. Egy pontra az orrunkon tegyünk egy picit a bazsalikom illóolajból:  hatásosan segít megszabadulni a stressztől.

Első blikkre egyelőre ennyi elég is a bazsalikomról. Mivel nem nagyon ismerek embert, aki ne szeretné, azt mondom, vegyetek néhány színes kaspót, vagy egy nagyot és ültessetek az ablakotokba párat, hátha megnő kisebb bokor formájúra. Engedjétek be otthonotokba, és rakjátok rá görcsös lelki bugyraitokat.El fogja bírni.És mindemelett rendszeresen ontözzétek meg őket.

----------

FIGYELEM!

Figyelem!

 

A bazsalikom olaj használata kerülendő terhesség ideje alatt, és bizonyos esetekben epilepsziás rohamot válthat ki. Érzékeny bőrre ne használjuk és hosszabb időn keresztül (ne fogyasszátok!

 

forrás: newsee.hu

fotó: valentina linzalata

Kommentek