2012. október 14. vasárnap komment
Provance-i levendulás brownie á lá Szasza

Provance-i levendulás brownie á lá Szasza

brownie10_14_1350240267.jpg_735x486

Gyógynövényekkel főzni is lehet. Nem nagy szám. Emellett elárulom,  hogy imádom a pasimat. Amíg a gép előtt buzulok egy szombat délután és a kezdők lelkesedésével  csekkolom a blogom eddigi írásait, egyszercsak beleszimatolok a levegőbe és mit érzek? Valami hihetetlenül kábító süteményillat árad a konyhából a kanapé felé, enyhe levendula felhanggal, Szasza meg csak vigyorog és én meg annyira izgalomba jövök, hogy szinte összefeszülök a szomorú valóságon: ez legalább még vagy bő fél órán keresztül sülni fog. Addig bizony semmi esély a levendulás ízbomba megkóstolására.

Receptúra:

5 dkg kókuszpálma cukor vagy xilit, akinek ez nem fontos, az sima fehércukorral is készítheti

5 dkg őrölt kesudió (Szasza a szuper vadonatúj mozsarunkban törte meg az izmos kezeivel)

5 dkg ghi - tisztított vaj (egészségesebb megfelelője a teavajnak vagy a margarinnak)

2 tk levendulatvirágzat (Herbária) - nem kötelező elem

2 tojás

1 citrom reszelt héja

2 dl zabtejszín (The Bridge) / a sima tejszín kiváltására

1 bögre lenmagliszt

2-3 ek kakaópor

1/4 tk szódabikarbóna

1 kis mákolaj

1/2 narancs leve

Elkészítés:

1. Egy nagy tálban elegyítsük a durvára őrölt kesudiót és a cukrot, majd a szobahőmérsékletű vajjal együtt keverjük habosra.

2. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a reszelt citromhéjat és a levendulavirágot is.

3. Ezután jöhet bele a zabtejszín, és az előzőleg sóval, szódabikarbónával elkevert liszt is.

4. Ha szükséges, lágyítsuk a tésztát egy kis tejszínnel.

5. Sütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen terítsük szét benne a masszát.

6. Előmelegített sütőben süssük kb. 60-80 percen át (sütő függvénye).

7. Sülés közben figyeljük a süteményt. Ha nagyon barnul a teteje, fedjük le alufóliával, s így süssük egészen addig, amíg a közepébe szúrt hústűre már nem ragad rá.

8.Kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra, húzzuk le róla a papírt, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

9. Cukor-, vagy csokimázzal (cukor helyett mi xilitet használunk, vagy kókuszpálma cukrot) díszíthetjük, s még egy kis levendulavirágot is szórhatunk rá.

sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
hőlégkeveréses

 

Egyétek és vegyétek....:)))) Én pedig megyek és meghálálom Szaszának...:)

P.S: a hozzávalók hagyományos hozzávalókkal is bármikor elkészíthetőek. De a mi konyhánkban elsődlegesen glutén- tejcukor és laktózérzékenyek találnak majd recepteket.

Kommentek