2012. október 09. kedd komment
Venzone, a levendula city

Venzone, a levendula city

Persze, mert Olaszországban minden van. Vannak hegyek, vannak tengerek.Vannak borvidékek, vannak sikátoros középkori városkák, megunhatatlan konyhakultúrával és vidéki tájak irigylésre méltó ízléssel. Naná, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb, de az is biztos, hogy anyám szerint az olaszok igényesek, cserébe a magyarok okosak. Hö.

Na, akkor egyelőre hagyjuk az IQ háborút és bonyolódjunk bele a Herba blog lényegébe: találtunk egy levendula várost Olaszország észak-keleti részében. Picike, hófehér, valamikor Krisztus után 1000 környékén már említést tettek róla az írástudók, de aztán 1976-ban, a nagy és szörnyű földrengés következtében annyira széthullott ez az ékszerdoboz városka, hogy kénytelenek voltak nagyjából az egészet újjáépíteni. Az elmúlt évek arról szóltak, hogy egy okos marketing fogással megpróbáltak újra életet lehelni Venzone vérkeringésébe és úgy tűnik sikersztori érhet itt be: levendula mezőket telepítettek a városka köré, megnyitották levendula boltjaikat (mást itt nem is nagyon látni) és official levendula város lettek.

P1040722         P1040720 

A városkapun kívül már érezni a levendulaillatot, talán ezért is van az, hogy mindenki olyan ZEN ebben a pöttöm cityben itt a magasló hegyek lábánál. Városi legenda, és nyilvánvalóan nem igaz, de annyira kikészültek az olaszok a nagy földrengésben, hogy valamivel nyugtatni és erősíteni kellett itt az idegeket, és mivel a valériána marokszámra túlságosan drága lett volna, cserébe a levendula termesztésre kiváló az éghajlat, hát a homlokukra csaptak és jött a megoldás: Dolce vita, dolce levendula. (ennyit a nem híres olasz IQ-ról)

P1040731          P1040724


Rosa, akivel az utunk során találkoztunk és aki füvesasszonynak vallotta magát Toscánából, annyit mondott a levenduláról, hogy very-very good for women. Itt arra gondolt, hogy mi nők azért eléggé hajlamosak vagyunk a dolgok túlagyalására és hiperézékenykedünk itt naponta mindenen, szerinte a legjobb idegerősítő a levendula, kb. minden formában: illóolajként, fűszerként és kapaszkodjatok, még szörpként is. És tényleg: ez a lila csoda segít áthangolni pozitív működésbe, és tud még egyéb extrákat is: egyszerű vízgőzdesztillációval nyert illóolaja oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket, akadályozza a rothadási és erjedési folyamatokat. (Ezt mondjuk nyilvánvalóan csak a férfiak miatt írom, hiszen mi nők nem ismerjük a szellentést, az csak a férfiak kiváltsága. )

Rövid postom itt véget is ér: ha tehetitek menjetek el egyszer Venzonébe, csupán 6 óra Budapestről kocsival, és bátran etessétek kocsiban ülő útitársaitokat mindenféle olasz csodacsemegével, mert ha van nálatok bármi, ami levendula, semmiképpen sem várható sunyi durrogtatás a kocsiban.

Kommentek